niedziela, 12 maja 2013

BAKŁAŻAN Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ

Bakłażan = uwielbiam.
Gdy tylko je przyrządzam, to z utęsknieniem wspominam Turcję.
Tam właśnie miałam okazję posmakować bakłażana podawanego na wiele sposobów.
Nie ma znaczenia czy jest grillowany, smażony, pieczony..... zawsze jest smaczny.
Śmiało mogę powiedzieć,że to moja wakacyjna miłość :)

SKŁADNIKI:

1 średni bakłażan
sól morska
mąka do panierowania
oliwa extra vergine
1 ząbek czosnku
150 g cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej
1 jajko ugotowane na twardo
świeże zioła do posypania


dresing

                                                                   oliwa extra vergine
ocet winny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały pokruszony liść laurowy
1 łyżeczka drobno posiekanego oregano
1 łyżeczka natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz czarny

A jak to zrobić:

Bakłażan pokroić na plasterki o grubości 1 cm., posypać solą morską i odstawić na 30 minut.
Następnie strząsnąć sól i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć, aż się zarumieni.
Zdjąć czosnek z patelni.
Bakłażana smażyć, aż się zarumieni po 5-7 minut na każda stronę.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Usmażone kawałki bakłażana ułożyć na talerzu, dodać szynkę i na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka.

Przygotować dresing.
Oliwę, ocet, sok z cytryny,liść laurowy, oregano, natkę, sól i pieprz  zagotować przez 5 minut w małym rondlu.
Polać sałatkę sosem i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut.

Posypać sałatkę ziołami i podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...